fbpx
‘Mik op de muur’: wat muzikanten met faalangst kunnen leren van sporters

‘Mik op de muur’: wat muzikanten met faalangst kunnen leren van sporters (De Volkskrant)

‘Mik op de muur’: wat muzikanten met faalangst kunnen leren van sporters

Muzikanten lopen ver achter op sporters in het omgaan met faalangst. Aan het conservatorium in Amsterdam leren studenten nu technieken uit de sport. Hoe voorkom je dat het brein dichtklapt op het moment suprême?

Tips op het einde van het artikel waar ik zeker ook mee aan de slag zal gaan :

1 – Omarm de stress
Heb je last van zwetende handpalmen en een hoge hartslag? Herinner jezelf er dan aan dat deze lichamelijke reacties ervoor zorgen dat je lichaam en brein zich kunnen focussen op de taak waar je zo zenuwachtig voor bent. Kortom: probeer lichamelijke stress te zien als iets positiefs, niet als iets negatiefs. ‘Denk bijvoorbeeld: ‘mijn lichaam pompt zich op voor de test’’, schrijft Beilock. ‘En niet: ik ben doodsbang voor de test.’

2 – Werk in een faalangst-dagboek
Schrijf de stress van je af. Neem voor een belangrijke taak bijvoorbeeld tien minuten de tijd om je angsten en twijfels op papier te zetten. Daardoor kun je dit negatieve denkproces van je af schrijven en afronden. ‘De schrijftaak dwarsboomt de spanning en zelftwijfel die vaak opdoemt in situaties waarin je onder druk staat’, aldus Beilock.

Maar er zijn volgens de psycholoog meer schrijfoefeningen die helpen. Zet bijvoorbeeld eens al je interesses en kwaliteiten op een rijtje vlak voordat je aan een stressvolle taak begint. Het gevoel van eigenwaarde dat je daarmee kweekt, kan als medicijn tegen faalangst werken.

3 – Oefen voor de camera
Je presteert volgens Beilock beter onder stress als je bij het oefenen al zo veel mogelijk spanning nabootst. Oefen een presentatie dus niet in een lege studeerkamer, maar voor je partner, kinderen of vrienden. Als er niemand in de buurt is, zet een videocamera aan, zodat je het gevoel hebt dat er naar je wordt gekeken.

4 – Focus op hoe je wilt overkomen
Denk niet aan wat er fout kan gaan bij een presentatie, maar juist aan hoe je wél wilt overkomen. Richt je bijvoorbeeld op de klank van je stem, je houding of de energie die je wilt overbrengen. Die zogenoemde ‘externe focus leidt volgens Beilock tot betere prestaties dan een interne focus op je gedachten en twijfels.

 

Heel interessant artikel over hoe je de technieken gehanteerd in de topsport kan toepassen op andere domeinen zoals voor muzikanten.
(Zeggen we niet net hetzelfde als het over hoogbegaafdheid gaat 😉 – voor grote sporttalenten worden speciale trainingschema’s opgemaakt. Waarom doen we niet hetzelfde voor cognitieve uitzonderlijke talenten?)