Bots ik hier net op een BLOG “Labelen uit liefde” waarvan de titel toch wel even m’n aandacht trekt. Zeker omdat er veel schroom is rond het label “hoogbegaafdheid”. Op veel thema avonden wordt de vraag gesteld of zo’n label dan wel moet. Of dat niet nadelig is voor het kind of de volwassene. Telkens benadrukken we dan dat dit niet als brandmerk bedoeld is maar als middel om te begrijpen. Eerst begrijpen en dan ernaar handelen zodat hoogbegaafdheid echt een kwaliteitslabel kan worden.
Een blog die ik dus zeker wil lezen, en ja, dan wil ik natuurlijk ook m’n bedenkingen met jullie delen.
Ik zal al voor je begint te lezen meegeven : WAW. Zo mooi geschreven. Zo authentiek. Ik kan me de scene zo voorstellen. De aanpak : top ‘Positive discipline‘ in een heel moeilijke situatie. Alle parameters om te ontploffen.
Gewoon knappe BLOG
Ook het label hoogbegaafdheid heeft zo’n reeks kenmerken die maken dat je best eerst een label plakt voor je het aanpakt.
Ik denk hierbij aan het perfectionisme. Weet gewoon dat je kind die lat hoog legt. Weet dat je dat zelf ook doet. Denk goed na waar je wil uitkomen. Geef aan wat het doel is. Wat je wil bereiken en welke kwaliteit daar dan tegenover staat. Zo komt die lat al een stuk lager te liggen. Iedereen weet dat de perfectie voor deze opdracht niet moet. Je kind voelt zich begrepen. Jij hebt leren relativeren en de trein kan weer vooruit.
Zelfde verhaal met hun rechtvaardigheidsgevoel, de hoogsensitiviteit. De oneindige ‘waarom?’ kritische houding.
Hoe meer je van het label “hoogbegaafdheid” kent, hoe beter je dit label kan gebruiken om situaties in te schatten.
Hoe beter je als gezin kan functioneren en hoe beter de relatie met je partner.
Maar ook, hoe meer je kan leren van jezelf. Plak dus ook op tijd en stond het label eens op jezelf als je in conflict gaat met een collega of je baas. Als je je opjaagt op een feestje of je ‘op het gemak’ naar huis rijd na een drukke werkdag.
Labels als bewijs van kennis en als kapstok voor kunde en geloof in elkaar. Een mooie blog zonder twijfel en inspiratie om er weer met volle overtuiging voor te gaan.
Photo by jesse orrico on Unsplash